Bos c Wesley Poelman

Berlare Broek

De oude Scheldemeander Berlare Broek ontstond net als het Donkmeer uit een overstromingsgebied van de Schelde. De natuurlijke afsnijding van deze meander vond ongeveer 10.000 jaar geleden plaats. Het stilstaande water raakte opgevuld met plantenresten en werd omgevormd tot een veengebied. Dat gedroogde veen wordt ook turf genoemd en werd in de 17de en 18de eeuw gebruikt als brandstof. Waar de turf ‘gestoken’ werd, ontstonden putten die langzaamaan weer volliepen met water.

Het natte gebied werd in de jaren 70 door een luciferfabriek beplant met meer dan 13.000 populieren. Vandaag is Berlare Broek een waardevol natuurgebied met moerassen en meer dan vijftig vijvers die heel wat watervogels aantrekken. Het hoeft dus geen verdere uitleg dat je hier prachtige wandelingen kan maken!

Foto © Wesley Poelman

Cluster Kalkense Meersen 72

Praktisch

Vertrekplaats

Je kan Berlare Broek al wandelend of fietsend ontdekken. Parkeer je wagen gratis op parking Donkoeverpark of Festivalhal.

Meer info

Onthaalpoort Donkmeer Berlare
toerisme@berlare.be

052 43 25 60

De natuur is hier zeer indrukwekkend maar ook kwetsbaar. Je kan Berlare Broek ontdekken op de wandelpaden. Honden dienen aangelijnd te blijven.

Foto © Christine Eloot

Wandeltip

Ontdek Berlare broek en omgeving tijdens de wandeling 'Wandelen langs Donk en broek'.

Meer weten over
Kalkense Meersen Donkmeer