Korte keten rapen

Korte keten landbouw

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie.

Korte keten omvat vele verschillende soorten verkooppunten om een rechtstreekse verkoop mogelijk te maken: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen, webwinkels en voedselteams.

C pixabay landbouw

Landbouwers als landschapsbouwers

We koesteren allemaal het unieke landschap van de Scheldevallei: als wandelaar in alle rust, als jogger op de dijk, als jager in de velden, als natuurliefhebber, als toerist op een terras, als horeca-uitbater aan de slag met streekproducten, … en zeker als altijd bezige landbouwer. Landbouwers zijn ook landschapsbouwers en dus belangrijke partners voor Rivierpark Scheldevallei. Samen bouwen we aan de kwaliteitsvolle open ruimte langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen.

Daarom omarmt Rivierpark Scheldevallei de korte keten landbouw. Producten die rechtstreeks bij de boeren zijn aangekocht, hebben een grote meerwaarde: ze zijn supervers en superlekker, de boer krijgt er een eerlijke prijs voor en het belast minder het milieu omdat je er verpakkingsmateriaal en voedselkilometers mee uitspaart. Alleen maar voordelen, dus!

Verrukkelijk lokaal

Korte keten in Kalkense Meersen Donkmeer

Voor de regio Kalkense Meersen en Donkmeer werkten we met Rivierpark Scheldevallei mee aan het uitbrengen van een brochure die de korte keten producenten van de regio aan je voorstelt. Leer de mensen kennen die deze verrukkelijke, lokale producten op je bord brengen.

De brochure bevat ook een mooie fietsroute om, in het spoor van de Schelde, één van de mooie deelgebieden te verkennen: Kalkense Meersen Donkmeer. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Je geniet van een fietstocht in ons Rivierpark Scheldevallei én je leert nieuwe verkooppunten vol lokale lekkernijen kennen.

Meer weten

Meer weten over landbouw
in Rivierpark Scheldevallei