B Limburg Kinrooi Nieuwe Lossing 2 Saxifraga Marijke Verhagen

5 redenen waarom natuurgebieden in de lente extra speciaal zijn

En hoe jij ze mee kan helpen beschermen

Aaah de lente, na de koude en natte winterdagen komt de natuur terug helemaal tot leven! Hoe prachtig zijn de bloesems niet en hoe mooi klinken al die vogeltjes wanneer je ’s ochtends je hoofd uit het raam steekt?

Ook in de natuurgebieden van de Scheldevallei draait alles op volle toeren. Heel wat vogels vlogen de voorbije weken bedrijvig af en aan om een nest te bouwen, insecten en andere dieren ontwaakten uit hun winterslaap en gingen op zoek naar het eerste lekkers dit voorjaar.

En we hebben geluk! Ook na de paasvakantie wachten ons in mei een pak vrije dagen om van die ontluikende natuur te genieten! We geven je 5 redenen mee waarom de lente extra speciaal is in onze natuurgebieden en hoe je mee kan helpen om de natuur te beschermen.

Foto boven © Saxifraga Marijke Verhagen

Bells flower 4156245 1920

1. Lente = bloesemtijd!

Bomen, planten, grassen en bloemen komen weer in bloei te staan en krijgen hun eerste nieuwe takjes of scheuten. Dat is prachtig om te zien! In een natuurgebied groeien soms zeldzame planten. Ook al zie je die niet altijd want soms zitten ze het grootste deel van het jaar onder de grond. Blijf daarom zeker op het pad om de plantjes en de nieuwe scheuten niet te beschadigen.

Foto © Pixabay - Dassel

2. Energie opdoen

Buitenkomen in de eerste lentezon is keigezond. We zuigen onze longen vol frisse zuurstof, krijgen een vitaminekuurtje dankzij de lentezon die ons een dosis vitamine D schenkt en we krijgen minder stress. Ook diertjes gaan nu op zoek naar een flinke portie verse energie na hun winterslaap! Verstoor hen dus niet te veel, want ze kunnen hun energie nu het best gebruiken om op zoek te gaan naar voedsel zonder al te veel opgeschrikt te worden door een mens of hond die hen daarbij stoort.

Black tailed godwit 3648526 1920

3. Vogels in nestjes

De lente betekent ook broedseizoen. Vogels maken hun nest of zijn intussen al aan het broeden of hun kroost aan het verzorgen. En dat gebeurt niet altijd hoog en veilig in een struik of boom. Wist je dat sommige vogels hun nest op de grond maken? Dat is het geval bij weidevogels zoals de grutto, veldleeuwerik of kievit. Blijf daarom zeker op het pad en houd je hond aangelijnd om de nesten te beschermen.

Foto © Pixabay - Kees1

Roe deer 1482712 1280

4. Nieuw leven de nodige rust geven

Tijdens de pandemie hebben we geleerd dat minder kraambezoek voor jonge mama’s in het ziekenhuis best veel voordelen had. Baby’s waren rustiger en moeders herstelden sneller. In de natuur geldt hetzelfde. Eind april is bijvoorbeeld de periode waarin reekalfjes worden geboren. Het gebeurt wel eens dat een jong diertje alleen ligt in het gras terwijl mama op zoek gaat naar eten of het diertje van iets verder in de gaten houdt. Dat is volledig normaal, laat het kalfje met rust en kom er in geen geval aan. Als ze verstoord of aangeraakt zijn, worden ze soms verstoten door de moeder. En dat willen we zeker vermijden. Blijf dus op het pad en houd ook je viervoeter aan de lijn zodat die niet gaat snuffelen.

Foto © Pixabay - RitaE

5. Puur natuur

Al dat groeien en bloeien is een van de meest wonderlijke dingen aan onze natuur. Het is een puurheid die jong en oud blijft verbazen! Doe daarom je best om die puurheid te behouden. Laat geen afval achter en draag zorg voor al dat moois.

TOV Kruibeke De Polders 20 David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Geniet op een respectvolle manier

Kortom, de lente is een prachtige tijd om een natuurgebied te ontdekken. Je krijgt energie wanneer je al die bedrijvigheid en dat nieuwe leven rond je ziet en voelt! Geniet ervan met het nodige respect: houd je hond aan de lijn, blijf op de paden, kom enkel op publiek toegankelijke plaatsen en laat geen afval achter. Dieren hebben tijdens het broedseizoen zeker hun rust nodig. Dus we gunnen hen dat graag!

Foto © David Samyn - TOV