Rivierpark Over Stromen

Wat zijn we fier! Toerisme Oost-Vlaanderen heeft een fietsgids uitgebracht die je via 6 lussen laat kennismaken met Rivierpark Scheldevallei. Handige routekaarten, leuke weetjes, horeca- en logeertips en getuigenissen: het resultaat is echt prachtig geworden! Het magazine StapAf wijdde er bovendien een uitgebreid artikel aan.

Fietsparadijs

Het Scheldegebied tussen Antwerpen en Gent is voor velen onbekend terrein. Je vindt er nochtans het ene natuurgebied na het andere, omzoomd door hoge dijken met vlakke en vooral autovrije fietspaden, en fietsknooppunten! Dat alles maakt dit gebied tot een waar fietsparadijs. Precies daarom stippelde Toerisme Oost-Vlaanderen 6 lusvormige fietsroutes uit, die ze bundelde in een handige pocket met als titel Overstromen.

Machtige stroom, machtige natuur

Uiteraard speelt de Schelde een grote rol in deze nieuwe fietsgids. Door de eeuwen heen zette de mens deze machtige stroom naar zijn hand. Toch is de natuur er gaandeweg weer heer en meester geworden. Allerlei dieren, waaronder zelfs bevers en otters, vinden er vandaag een veilige thuis.

“Ook dat zijn troeven voor onze fietsgids”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Leentje Grillaert, zelf afkomstig uit Wetteren. "Overstromen geeft inzicht in de noodzaak om land aan de Schelde terug te geven, als overstromingsgebied. De voordelen daarvan worden stilaan tastbaar, voor fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en uiteindelijk ook voor de bewoners.”

Van Steen tot Steen

Met Overstromen fiets je letterlijk van 'Steen tot Steen'. Dit traject van het Gravensteen in Gent tot het Steen in Antwerpen is ook de naam van het 'kastelenproject' waarmee we kastelen willen uitbouwen tot onthaalpoorten van Rivierpark Scheldevallei. Van aan het Gravensteen fiets je al langer moeiteloos de stad uit richting Heusden en Wetteren. Aan het Steen in Antwerpen kan je sinds kort met je fiets aan boord van de Waterbus en sta je tien minuten later in de Polders van Kruibeke.

“En dat is een ware troef voor toeristen”, voegt Leentje Grillaert toe. “Tussen Kruibeke en Gent meandert de Schelde zich een weg langs kastelen, abdijen, scheepswerven, pittoreske dorpjes en – vooral – oogverblindend mooie landschappen. Dit alles is sinds kort vanuit twee richtingen, op een veilige manier, bereikbaar geworden voor fietsers. Dat vieren we graag met een nieuwe fietsgids.”

Praktisch

Overstromen telt 108 pagina’s, heeft 6 bewegwijzerde routes op de fietsknooppuntnetwerken Waasland en Scheldeland, kost 6 euro en kan je bestellen via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen. Ook de 5 andere gidsen uit dezelfde reeks zijn online te koop via www.routen.be/webshop.

Meer nieuws uit
Rivierpark Scheldevallei