Streekfonds Oost Vlaanderen hefboom

Streekfonds Oost-Vlaanderen maakt selectie van de jury bekend

In de loop van vorige week maakte het nieuwe Streekfonds Oost-Vlaanderen druppelsgewijs bekend welke projecten per regio werden geselecteerd door de jury. Vijf projecten in de Scheldevallei en negen projecten in het Waasland zullen dit jaar kunnen rekenen op de steun van #EenhartvoorScheldevallei en #EenhartvoorWaas!

Rivierpark Scheldevallei zet zijn schouders volop mee onder het Streekfonds. Hiermee werken we immers op kleine schaal maar heel concreet aan mooie groene plekken waar mensen samen aan bouwen en van genieten. Want daarin zijn deze plekken complementair aan de grote natuur- en getijdengebieden langs de Schelde. En dus past het Streekfonds volledig in de filosofie van Rivierpark Scheldevallei!

Deze projectoproep was de eerste voor regio's Waasland en Scheldevallei. De jury was zeer tevreden met de kwaliteit van de ingediende projecten. De geselecteerde lokale initiatieven starten de komende weken een crowdfunding. Het opgehaalde bedrag wordt nadien verdubbeld met een maximum van € 5.000 per project.

(Lees verder onder de foto)

11 Scheldevallei Krats langs de Korte Keten 3 1024x681
12 Beeld 1 groene speeloase buurtpark 1 1024x726

# Een hart voor Scheldevallei

Uit de ingezonden projectvoorstellen selecteerde het bestuurscomité van #Een hart voor Scheldevallei vijf lokale initiatieven uit Dendermonde, Wetteren, Zele en Hamme. Zij zullen dit jaar kunnen rekenen een financiële boost vanuit #Een hart voor Scheldevallei.

De vijf geselecteerde projecten zijn: ‘Het Groene Leerbastion’ van basisschool Oscar Romerocollege (Dendermonde), ‘Krats langs de korte keten!’, fietsproject langs duurzame projecten voor kwetsbare jongeren van Vzw Habbekrats (Wetteren), ‘Van grijze koer naar groene speel-leeroase en buurtpark van de middelbare school GO! talent en basisschool GO!’ De Schatkist (Zele), ‘Pluk-geluk’, kwetsbare groepen worden actief betrokken bij pluk- en verwerkingsdagen van fruit (Wetteren), ‘Plankenkoorts’, workshops voor kansarme kinderen van id+Art vzw (Hamme en Dendermonde).

5 Aamaai Maité Thijssen 1 683x1024

# Een hart voor Waas

Ook uit het Waasland goed nieuws. Hier kunnen maar liefst negen lokale starten met een crowdfunding. Net zoals in de Scheldevallei wordt het opgehaalde bedrag nadien door #Een hart voor Waas verdubbeld met een maximum van € 5.000 per project. Bart Casier van het bestuurscomité van #Een hart voor Waas was ‘aangenaam verrast door de veelheid aan kwalitatieve projecten’.

De projecten zijn:

  • ‘Samentuin ’t Bonenveld’, een ecologische buurtmoestuin voor de Heirbrugwijk (Lokeren)
  • ‘Samen op stap naar een educatief en innovatief boslandbouwleerpad’ van VZW Pomona in Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) en Verrebroek (Beveren)
  • ‘Samentuin Puithoek’ van Vormingplus Waas- en Dender (Beveren-Waas)
  • ‘Samen onder één luifel: inclusie troef!’ Ezelsopvang door vrijwilligers met en zonder beperking bij vzw Katrinahof (Sint-Gillis-Waas)
  • ‘AAI-teams bezoeken woonzorgcentra en brengen bewoners in de buitenlucht’ in regio Waasland, van Vzw Animal Assisted Projects
  • ‘Bouw mee aan de natuurtuin van het Bezoekerscentrum Molsbroek’ van Vzw Durme (Lokeren)
  • ‘Project Nestkast met ingebouwde camera’ door Natuurpunt Waasland Scousele (Temse)
  • ‘Een warme buitenruimte voor Velt-samentuin Op den hof en vzw Loslaeter’ (Sint-Niklaas)*
  • Kinderen ontwerpen, bouwen en onderhouden een permacultuurmoestuin Sint-Niklaas-Oost’ door Vzw Loslaeter (Sint-Niklaas)*

*De twee projecten in Sint-Niklaas krijgen dankzij Interwaas via het Streekfonds Oost-Vlaanderen de verdubbeling van hun budget.

Binnenkort meer!

Heel binnenkort maakt het Streekfonds meer informatie bekend over wat de projecten precies inhouden en start de online crowdfunding op. Elk van de projecten zal een crowdfundingpagina aanmaken op onze website waar giften welkom zijn. Op deze pagina’s geven de initiatiefnemers toelichting over het ‘wat-en-waarom’ van hun project.

Houd hun website zeker in de gaten!