Wandelen in de riviernatuur c Toerisme Oost Vlaanderen

Trek de buitenlucht in met deze apps!

Nog inspiratie nodig om tijdens de vakantie de natuur in te trekken? Naast de vele wandeltips in Rivierpark Scheldevallei die we je aanbevelen, wakkeren we jouw enthousiasme om buiten te komen – en dat van de kinderen – graag nog wat extra aan met deze leuk apps. Neem ze mee op zak wanneer je een frisse neus haalt en maak van elk uitje een avontuur!

Obsidentify

Benoem wat je ziet

Besteed extra aandacht aan de natuur om je heen en haal de identificatie-app Obsidentify boven! Richt je camera op een plant of diertje dat je niet herkent en laat je smartphone zijn werk doen. Al na enkele seconden zegt de app je wat er op je foto staat met daarbij een percentage van hoe zeker dat resultaat is. Een aanrader voor wie in België of Nederland op insectenjacht wil met de kinderen of wie te vaak nét niet meer op de naam van die boom of plant kan komen.

Je hoeft geen account aan te maken om de gratis app te gebruiken. Maar wanneer je dat wel doet en je identificatie opslaat als waarneming, help je meteen de wetenschap een handje vooruit om kennis te verzamelen over welke soorten er te vinden zijn en wat hun verspreiding is.

Nu is het is nog eventjes niet aan de orde, maar wie na corona de smaak nog steeds te pakken heeft en ook op reis planten wil herkennen, kan beroep doen op PlantNet. Deze identificatie-app helpt je ook op andere werelddelen planten herkennen.

Foto © Obsidentify

Geocache 398019 1280

Ga op speurtocht

Een ware schattenjacht organiseren hoeft niet moeilijk te zijn. Waar je ook gaat, er zit ongetwijfeld steeds een Geocache verborgen in je buurt. Je kan dus meteen op pad. Ga op zoek naar losse ‘caches’ of volg een wandeling waarbij verschillende schatten op je weg liggen.

De Geocache app gebruikt GPS coördinaten en geeft tips om je tot de verstopplaats te leiden. Iedereen kan caches verstoppen en in de loop der jaren is een ware community ontstaan rond Geocaching. De caches bestaan dus ook in alle soorten en maten, vaak zijn ze op ingenieuze wijze verpakt en verstopt. Iedereen met een smartphone of GPS-apparaat kan Geocaches zoeken. Aan de hand van icoontjes kies je makkelijk een geschikte cache uit, bijvoorbeeld “aanbevolen voor kinderen” of “rolstoeltoegankelijk”. De gratis versie van de app toont al een grote verzameling caches. Wie echt gebeten is door het schattenjagen, kan ook kiezen voor een betalende Premium account om meer en iets moeilijkere caches te ontgrendelen.

Daarnaast kan het ook leuk zijn om je eigen speurtocht ineen te steken voor de kinderen! Hiervoor is Troovie je ideale partner. Vertrek op tocht van bij je thuis en laat de speurders onderweg allerlei opdrachtjes doen, die de app mee helpt verzinnen.

Niel Rijstebrei Toerisme Scheldeland

Wandel- en fietsroute apps als vaste waarde

Ook voor wie gewoon een ontspannende tocht met de fiets of te voet wil doen, zijn er tal van apps die je het leven een stuk makkelijker maken. De route app van Natuurpunt verzamelt de mooiste, uitgestippelde trajecten. Maar je kan ook makkelijk zelf je route bepalen met de apps voor wandel- of fietsknooppunten. RouteYou combineert de verschillende mogelijkheden en geeft je een overzicht van zowel uitgestippelde routes – die door iedereen kunnen worden aangemaakt – en geeft je ook de mogelijkheid om zelf je traject uit te tekenen op de kaart, eventueel met behulp van de app die de mooiste route kiest tussen twee punten.

Rivierpark Scheldevallei staren naar de sterren

Staren naar de sterren

Nu het vroeger donker is, hoef je helemaal niet speciaal op te blijven om naar de sterren te kijken. De voorbije week hebben we al mogen genieten van prachtige, klare hemels. Hopelijk gooien de regenwolken ook tijdens de vakantie niet te veel roet in het eten. Met de app Sky Map kijkt je gsm als het ware met je mee om je te vertellen welke sterren of planeten je ziet. Een rood licht functie zorgt er trouwens voor dat felle licht van je schermpje er niet voor zorgt dat je ogen niet wennen aan het donker.

Groenzoeker

Antwerpse groenzoeker

Geen mobiele app, maar wel het vermelden waard. Deze zomer lanceerde de provincie Antwerpen de website www.groenzoeker.be. Wil je fietsen of wandelen in het Antwerpse gedeelte van Rivierpark Scheldevallei? Hier vind je in een paar muisklikken ook kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Op een en dezelfde kaart kan je zoeken naar routes, parken, natuurgebieden, speelpleinen, speelnatuur, vogelkijkhutten of picknicktafels.

Meer nieuws uit
Rivierpark Scheldevallei