Vlaams minister van Omgeving Demir start vernatting Kalkense Meersen op

Goed nieuws uit de Kalkense Meersen! Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaf er zondagmiddag officieel het startschot om vanaf nu minder water uit de Kalkense Meersen naar de Schelde te pompen. En daar vaart de natuur wel bij.

Vilda 39823 Monding van de Kalkenvaart Yves Adams 800 px 50699

De Kalkense Meersen is van nature een overstromingsgebied, maar jaren geleden werd er een pompgemaal geïnstalleerd dat heel wat water uit het gebied wegpompt en naar de Schelde leidt. Zo kon het gebruikt worden voor de landbouw.

Dit overstromingsgebied is nochtans heel nuttig. Het kan overtollig regenwater heel lang vasthouden en geleidelijk in de bodem laten doordringen. En dat is nodig, nu we door de extreme klimaatveranderingen te kampen hebben met heel wat overstromingen maar ook heel wat droogte.

Dit project past dan ook perfect binnen de Blue Deal, een reeks maatregelen van de Vlaamse Regering die er voor moeten zorgen dat Vlaanderen beter gewapend is tegen droogte en wateroverlast. Daarnaast betekent dit initiatief waarschijnlijk ook voor heel wat plant- en diersoorten een heropleving.

Met een druk op de knop veranderde minister Demir de instellingen van het pompgemaal waardoor er minder water naar de Schelde wordt gepompt. Zo kunnen de Kalkense Meersen voortaan nog meer functioneren als klimaatbuffer.

Foto Yves Adams © Vilda

Wil je meer te weten komen over de Blue Deal maatregelen in Rivierpark Scheldevallei? In dit artikel leggen we ze voor je uit.

Blue Deal