Sam De Bruyn Toerisme Scheldeland 17 bijgesneden

Klein-Brabant

Deze groene long vlakbij Antwerpen en Brussel, staat bekend om haar rust. Klein-Brabant wordt niet voor niets het Land van Stille Waters genoemd. Kom hier even herademen aan het water, te voet of met de fiets. En laat je volledig innemen door de natuurpracht om je heen.

Foto Sam De Bruyn © Toerisme Scheldeland

Landschapspark Fort Liezele David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen

Te voet de natuur intrekken is nog altijd de beste manier om tot rust te komen en je omgeving ten volle in je op te nemen. Ook in Klein-Brabant zijn er tal van plekjes die meer dan de moeite waard zijn om even te verdwalen.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Trek eropuit
Scheldedijkroute Mie De Backer Toerisme Scheldeland 2019 110

Fietsen

Met verschillende kastelen- of fortenroutes en ontelbaar veel toegankelijke fietswegen langs idyllische dorpen of langs de dijk, is dit een van de meest charmante fietslocaties van het land. Stap zeker een keertje het veer op om de rivier over te steken. Dat geeft je fietstocht telkens net dat tikkeltje meer!

Foto Scheldedijkroute Mie De Backer © Toerisme Scheldeland

Meer weten
Kasteel Bornem zicht oprijlaan rsz c Toerisme Vlaanderen

Prestigieuze kastelen

Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde
Op een historisch strategische locatie als deze - langs het water en in de driehoek tussen Gent, Antwerpen en Brussel - vind je nog rijkelijk sporen terug uit het verleden. Zo ook dit sprookjesachtige renaissancekasteel aan de Oude Schelde. Met zijn grote domein is het kasteel van Bornem de ideale uitvalsbasis om ook de rest van Klein-Brabant te verkennen.

Kasteel D'Ursel
Het Kasteel D'Ursel is een fleurige, okergele residentie die een goed beeld schept van het adellijke leven in de achttiende eeuw. Hier vinden regelmatig tentoonstellingen of optredens plaats.

De Notelaer
Dit neoclassicistische paviljoen is de 'place to be' voor wie zowel houdt van natuur als cultuur. Het werd onder meer gebruikt tijdens de jacht, er was ook een volksherberg in gevestigd en de adellijke familie d’Ursel hield er regelmatig grote feestelijkheden. Bewonder het magnifieke interieur of geniet van een tentoonstelling of optreden met een gezellig avondje keuvelen op het terras van De Notelaer als afsluiter. Een ware parel aan de Schelde!

Foto Kasteel van Bornem: © Toerisme Vlaanderen
Foto's De Notelaer-Kasteel D'Ursel: Mie De Backer © Toerisme Scheldeland

Kasteel D Ursel Mie De Backer Toerisme Scheldeland 2019 288
De Notelaer Mie De Backer Toerisme Scheldelandkopie
Fort Liezele Frederic Paulussen Scheldeland Full 21

Stevige forten

In het begin van de 20ste eeuw werden een aantal forten gebouwd om Antwerpen te beschermen, waaronder die in Bornem en Liezele. Ze maken deel uit van de fortengordels die in een wijde boog om de stad heen lopen. De rol die beide forten hebben gespeeld doorheen de geschiedenis en de wereldoorlogen, verschilt sterk. Terwijl het Fort van Bornem niet zo'n actieve militaire rol heeft gespeeld, is de geschiedenis van het Fort van Liezele bijzonder interessant. Tegenwoordig zijn ze beiden erg in trek bij wandelaars, fietsers of vissers en biedt hun betonnen structuur een thuis aan verschillende soorten vleermuizen.

Foto © Frederic Paulussen

Een 51 kilometer lange fietsroute neemt je mee op een reis door de tijd en is de ideale manier om de forten en hun geschiedenis te leren kennen. Deze route werd gerealiseerd binnen het Groote Oorlog project van Toerisme Scheldeland.

Bekijk de fietsroute Bezoek Fort Liezele

Veerdiensten

Vergeet in Klein-Brabant zeker ook niet om even het veer op te stappen om de natuur aan de overkant van het water te ontdekken. Met het veer Mariekerke - Moerzeke - Sint-Amands vertrek je richting overstromingsgebied Wal-Zwijn dat op zijn beurt weer in verbinding staat met Vlassenbroek bij Dendermonde dankzij het veer Baasrode-Moerzeke. Het veer Driegoten-Weert brengt je in een oogwenk naar de riviernatuur langs de Durme. En in Wintam brengt het veer je over de Schelde naar Rupelmonde of over de Rupel naar Schelle.

Het noordelijk eiland 008 Myriam Thys Dichtbij Ver Weg Toerisme Scheldeland

Natuurpracht

Wie op zoek is naar pure natuur, kan terecht in natuurdomeinen zoals het Munckbos, Sint-Amandsschoor, Tekbroek, het Noordelijk Eiland, en het Arboretum. Zeker ook de moeite zijn de stiltegebieden in Hingene, Weert en Wintam. Dit gebied van 14 km² is een van de weinige plekken in Vlaanderen die officieel het kwaliteitslabel 'Stiltegebied' heeft verkregen.

Foto: Myriam Thys - Dichtbij & Ver Weg © Toerisme Scheldeland

Stiltegebied in Bornem

Schelde
wilde en schone Schelde,
heel de gloed van mijn felle jeugd,
hebt gij doen stralen vol overmoed:
opdat als eens het lot mij nederslaat,
men op uw oevers, in uw schoot,
mijn lichaam rusten laat,
om u nog te voelen, na mijn dood

Emile Verhaeren (1855 - 1916) - Geboren in Sint-Amands Uit 'De Schelde’, in: Les Héros, 1908
Emile Verhaeren Mie De Backer Toerisme Scheldeland 2019 092

Nationale dichter

Emile Verhaeren is een Franstalige Vlaamse dichter en kunstcriticus uit de negentiende eeuw. Hij was internationaal erg succesvol en was een van de hoofdfiguren van het symbolisme. Zijn werk is vertaald in 28 talen (waaronder Engels, Portugees, Russisch, Duits, Chinees en Japans). Verhaeren groeide op in Sint-Amands en deed naar eigen zeggen heel wat inspiratie op tijdens lange wandelingen in de natuur en langs de Schelde. In zijn literaire werken treffen we de rivier dan ook regelmatig aan.

In Sint-Amands vind je een museum gewijd aan Emile Verhaeren en ook een monumentaal grafmonument in een Scheldebocht.

Foto Mie De Backer © Toerisme Scheldeland

Meer toppers in Klein-Brabant

Blotevoetenpad in Park Fort Liezele

Voor kinderen (of misschien ook voor het kind in jou?) is dit korte blotevoetenpad van 200 meter ongetwijfeld een hit. Trek je schoenen en sokken uit en voel de grond onder je voeten: bladeren, zand, modder, hout of steentjes... Een zinnenprikkelende activiteit!

Zeesluis Wintam

De sluis van Wintam geeft schepen voor zeevaart, binnenvaart en pleziervaart via het Zeekanaal Brussel-Schelde toegang tot de Schelde. Het sluiscomplex verbindt het Noordelijk en het Zuidelijk Eiland, twee natuurgebieden middenin het water die een waar paradijs vormen voor vogels en andere dieren. Gallowayrunderen en Konikpaarden geven het landschap hier een mythische uitstraling. Je kan de zeesluis en de omgeving onder begeleiding van een gids bezoeken.

Op de muren van het Zeesluis Wintam Onthaalcentrum (ZWOC) prijkt een grote, fraai geschilderde narwal. Een tentoonstelling met infopanelen vertelt onder andere het verhaal van de narwal die in 2016 hier in de buurt dood aanspoelde en heel wat natuurliefhebbers met verstomming sloeg omdat het dier nooit eerder zo zuidelijk werd gezien. De narwal krijgt ook soms de bijnaam zee-eenhoorn vanwege de ivoren slagtand op het hoofd.

Sta hier ook even stil bij de maquette van het historische Fort Sint-Margriet, dat zich ooit op deze plaats bevond.

Sint-Bernardusabdij Bornem

Classicistische abdij waarvan de geschiedenis helemaal teruggaat tot het jaar 1603, toen Pedro Coloma, heer van Bornem, er een klooster stichtte. Het klooster zoals we het nu kennen dateert uit de achttiende eeuw en is vierkant van vorm rondom een binnenplaats. De bibliotheek telt meer dan 34 000 werken waarvan een aantal met een bijzondere erfgoedwaarde.

Scheepvaart- en Visserijmuseum

In Mariekerke, een oud vissersdorpje aan de oever van de Schelde, staat het vissersverleden centraal. Leer er alles over in het Scheepvaart- en Visserijmuseum.

Vlechtmuseum De Zilverreiger

Tussen de Schelde en de Oude Schelde ligt het kleine dorpje Weert. Streek- en vlechtmuseum De Zilverreiger brengt je terug naar de tijd van de mandenmakers, klompenmakers, vlasbewerkers, kuipers en Scheldevissers. Deze oude ambachten waren vroeger typerend voor de dorpen langs de Schelde maar raken in de vergetelheid. Het museum blaast met workshops, volksspelen en tentoonstellingen nieuw leven in dit erfgoed zodat het nooit verloren kan gaan.

Sint-Pietersburcht

Ravotten troef in de speeltuin van de Sint-Pietersburcht, een voormalig fort dat nu dienst doet als recreatief park met cafetaria.

Stoomtrein Dendermonde-Puurs

Pure charme. We kunnen niet anders dan erkennen dat we helemaal gecharmeerd zijn tijdens een ritje met deze oude stoomtrein. Vandaag rijd je over een 14 kilometer lange spoorlijn die zich doorheen Scheldeland kronkelt. Je kan aan boord stappen van een échte stoomtrein – elke zondag in juli, augustus en september. Fietsen mogen gratis mee. De trein vertrekt in Baasrode om 12u15 en 15u15 en houdt drie keer halt. Meer info op www.stoomtrein.be.


Meer deelgebieden

Benieuwd naar de andere deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei? Ontdek ze hier.