Koophandel Boom7

Rupelstreek

Het industriële verleden van de steenbakkerijen aan de Rupel geeft de groenblauwe natuur hier een leuk baksteen-rood accent. Fiets rond en voel hoe moeder natuur terug rust bracht waar vroeger een en al menselijke bedrijvigheid heerste. Hoge schoorstenen blazen al jaren geen rook meer de lucht in en lege droogloodsen liggen als mysterieuze bakens in het groen. De voormalige kleiputten vulden zich met water en trokken menig plant en dier aan.

Foto: David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Boom t Geleeg 14 Rupelstreek tunnelwandeling David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen

Een unieke manier om in de voetsporen te treden van de vroegere steenbakkers, is via het tunnelnetwerk onder de verbindingswegen. Op dit moment zijn al een vijftiental van de maar liefst 44 ondergrondse verbindingen opengesteld waarlangs in de 19e en 20 eeuw klei en gedroogde bakstenen van de kleiputten naar de ovens aan de Rupel werden vervoerd.

Eens je terug bovengronds bent, schittert de natuur terug in volle glorie. Zet je wandeling verder langs de natuurrijke omgeving van de vroegere kleiputten vol steenbakkerijrelicten met de authentieke gehuchtjes waar steenbakkers dicht naast elkaar leefden of richting het bosrijke gebied van de Schorre.

Foto: David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Wandelen in de Rupelstreek
Boom t Geleeg 4 Fietsen Rupelstreek David Samyn Toerisme Scheldeland

Fietsen

Met zoveel rivieren en dus ook jaagpaden is de Rupelstreek eveneens een echte fietsstreek. Je stippelt makkelijk zelf een route uit dankzij het knooppuntennetwerk.

Er zijn ook heel wat themaroutes die de moeite zijn, zoals - hoe kan het ook anders - de Baksteenroute. Verder kan je nog de Duvelroute, een mountainbikeroute in De Schorre en tal van andere uitgewerkte routes volgen die je naar de mooiste plekjes brengen en je onder meer wijzen op enkele leuke cafeetjes onderweg om even bij te tanken.

Foto: David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Fietsen in de Rupelstreek

Drie Rivierenpunt

De Rupel is de enige rivier in België die geen bron heeft, maar ontstaat door het samenvloeien van de Dijle en de Nete in Rumst. Tussen dit Drie Rivierenpunt en de monding van de Rupel in de Schelde, vind je adembenemende landschappen met panoramische uitzichten en vele waterpartijen als gevolg van de vroegere klei-ontginningen.

Foto drierivierenpunt - David Samyn © Toerisme Scheldeland

Drierivierenpunt Rumst David Samyn Toerisme Scheldeland
Baksteenroute 002 Myriam Thys Dichtbij Ver Weg Toerisme Scheldeland

Industrieel erfgoed

Het industriële erfgoed van de streek kan je bewonderen in verschillende musea. De 'Stichting Rupel en Klei' van de provincie Antwerpen vormt een netwerk over de gemeentegrenzen heen en verbindt ze allemaal. Zo zijn het museum Rupelklei (Rumst), de site Noeveren in Boom, de steenbakkerijsite Frateur of 't Geleeg in Boom, het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB) in Boom en het Gilliot & Roelantsmuseum in Hemiksem hierbij aangesloten.

Foto's Mie De Backer © Toerisme Scheldeland

Meer weten
Baksteenroute 005 Myriam Thys Dichtbij Ver Weg Toerisme Scheldeland
Baksteenroute 003 Geleeg Myriam Thys Dichtbij Ver Weg Toerisme Scheldeland
Boom Rupel Yellow Brick Road David Samyn Toerisme Scheldeland

Yellow Brick Road

Zoveel bakseen lijkt je toch wat kleurloos? Integendeel! Het street art project Yellow Brick Road nam heel wat gevels langs de Rupel onder handen en stak ze in een levendig gekleurd jasje. Wie de Baksteenroute volgt, zal ongetwijfeld een aantal prachtige creaties in graffiti treffen langs het traject.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Bekijk de route

Meer activiteiten in de Rupelstreek

De Schorre

Het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom is inmiddels onlosmakelijk verbonden met het dancefestival Tomorrowland. Buiten de vele evenementen gerekend, is het domein rond een voormalige kleiput een oase van rust. Het is een bosrijk gebied met mooie vijvers en vormt een prachtig voorbeeld van hoe de natuur terug terrein won nadat de steenbakkerijen hun activiteiten stopzetten.

Watertoren with a view

De oude watertoren van Reet (Rumst) kreeg een metalen buitentrap waarmee je tot boven kan klimmen voor een panoramisch uitzicht over de typische steenbakkerijen, kleiputten en droogloodsen rondom. Bij helder weer zie je vanop dit uitkijkpunt zelfs het Atomium in de verte. De watertoren ligt langs het traject van het bewegwijzerde fietstocht Frans Bruynseels pad.

Sint-Bernardusabdij Hemiksem

De Baksteenroute brengt je ook langs de abdij van Hemiksem. De cisterciënzermonniken die de abdij stichtten, lagen mee aan de basis van de kleiontginning in de Rupelstreek. Oorspronkelijk stond de abdij in het teken van religie en cultuur, maar tijdens haar bewogen geschiedenis heeft de abdij ook dienst gedaan als gevangenis en legerkazerne. Vandaag vind je er het het heemmuseum Heymissen, het Gilliot & Roelants Tegelmuseum en de
administratieve gemeentelijke diensten.

Heemmuseum Heymissen

Het museum van de heemkundige kring Heymissen vind je in de noordelijke vleugel van de abdij en is elke eerste zondag van de maand geopend, zo ook tijdens de Gilliotmarkt, Open Monumentendag en de Erfgoeddag. Telkens van 14 tot 18 uur. Het museum vertelt de geschiedenis van de abdij en je kan er een grote verzameling oude voorwerpen bewonderen en een magnifieke maquette van het abdijcomplex. Groepsbezoeken kunnen na reservering.

Gilliot & Roelants Tegelmuseum

Ook in de abdij, in de middenvleugel, geven de talrijke indrukwekkende keramiekpanelen en decoratieve tegels van het Gilliot en Roelants Tegelmuseum je een idee van het roemrijke verleden van de S.A. Manufactures
Céramiques d’Hémixem, Gilliot et Cie. Bewonder de indrukwekkende Pozzocollectie, die eind 2019 bekroond werd tot laureaat van de provinciale erfgoedprijs. Het tegelmuseum opent de deuren elke eerste zondag van de maand tussen januari en april en tussen oktober en december. In mei en juni is dat elke zondag. En van juli tot september kan je er van woensdag tot zondag terecht, telkens van 14 tot 17 uur. Toegang is gratis.

Over het water

Een uitstapje op het water is altijd een goed idee. Er zijn verschillende formules mogelijk voor wie interesse heeft in een boottocht. Laat je ook zeker eens overzetten door een van de veerdiensten. In Schelle brengt een veerboot je gratis naar Wintam aan de overkant van de Rupel, in Hemiksem kan je over het water van de Schelde Kruibeke bereiken en in Boom brengt een veerpont je naar Klein-Willebroek. Met DeWaterbus kan je vanuit Hemiksem over de Schelde varen naar Kruibeke en Antwerpen (Steenplein, Sint Anna, Zwijndrecht, Kallosluis, Liefkenshoek en Lillo). Je fiets kan makkelijk mee en het is een stuk toffer dan de wagen!

Walenhoek en Natuur.huis de Paardenstal

In Niel bevindt het mooie wandelgebied Walenhoek zich op een bosrijke plek met voormalige kleiputten. Bijgevolg vind je hier afwisselende natuur met grote en kleine vijvers, bos, hooilandjes en veel leven. Enkele wandelpaden kruisen zones die worden begraasd door Gallowayrunderen. Hier zijn honden niet toegelaten. Houd je dier best ook aangelijnd. Bij wandelknooppunt 245 is een hondenzone waar je viervoeter naar hartenlust kan ravotten.

Aan de rand van Walenhoek (bekijk de kaart) kan je terecht in natuur.huis De Paardenstal dat een plaatsje kreeg in een gebouw dat vroeger dienst deed als stal voor de paarden die in de steenbakkerijen de wagonnetjes met klei en bakstenen trokken. Het is een fijne plek om je wandeling te starten. Naast informatie over het gebied kom je er van alles te weten over de geschiedenis van de streek.

Meer deelgebieden

Benieuwd naar de andere deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei? Ontdek ze hier.