Kasteel Bornem zicht oprijlaan c Toerisme Vlaanderen

De kastelen van Bornem

Kom je voor het eerst naar het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde in Bornem, dan waan je je in een sprookje van Disney. Maar er is meer: hier vind je onder andere een unieke verzameling prenten van Bruegel en een tentoonstelling met elegante koetsen. De graven de Marnix schreven mee de geschiedenis van de Scheldevallei.

Naast het sprookjesachtige kasteel in Bornem, mag ook de geel geschilderde residentie in Hingene er zijn. Het Kasteel d'Ursel zet regelmatig de deuren open voor evenementen en exposities en kan op die manier dus bezichtigd worden. Het park van het kasteel is vrij toegankelijk en vormt een schitterend decor voor een zondagse wandeling of picknick.

De kastelen vormen de poort tot de riviernatuur eromheen. Start hier je bezoek aan Klein-Brabant en de Durmevallei. In dit deel van het Rivierpark Scheldevallei zie je de Schelde breed uitwaaieren in machtige bochten. Bewonder hoe het kasteel Marnix zich weerspiegelt in de Oude Schelde, een van de Schelde afgesneden rivierarm. Van hieruit vertrekken prachtige fietstochten en wandelingen.

Foto © Toerisme Vlaanderen

Kasteel Bornem Koetsen c Toerisme Vlaanderen

Op bezoek bij Graaf de Marnix

In het kasteel wonen al eeuwen de Graven de Marnix de Sainte-Aldegonde. Als je het kasteel bezoekt, kom je letterlijk bij Graaf John II de Marnix op bezoek: de tafel staat gedekt, de lampen branden, de boeken liggen open waar hij stopte met lezen en misschien loop je hemzelf ook tegen het lijf. En je kan de koetsenverzameling van de Graaf bekijken. Ook deze wordt nog regelmatig door hem gebruikt.

Foto © Toerisme Vlaanderen

Ontdek het aanbod

Hier ontmoeten Bruegel, Pedro Coloma en Philips de Marnix elkaar

Philips de Marnix, een voorvader van de huidige Graaf, was een vriend van Willem van Oranje en schreef waarschijnlijk het Wilhelmus. Hij was ook de burgemeester van Antwerpen toen de Spanjaarden de stad en de Scheldevallei veroverden in 1585. Hij keek toen Pedro Coloma, één van de aanvoerders van de Spanjaarden, in de ogen. Niet Philips de Marnix maar Pedro Colonna woonde toen in het kasteel van Bornem. En Bruegel … die gaf commentaar op de zeden en gebeurtenissen van deze tijd door prachtige prenten te maken. Deze wereldvermaarde prenten kan je vandaag in het kasteel bekijken, net als de geschiedenis van Philips de Marnix.

Kasteel Bornem zicht oprijlaan c Toerisme Vlaanderen

Het Graafschap met zijn natuur en de oudste eendenkooi van Europa

De Oude Schelde, de dreven en de natte gebieden geven al eeuwen vorm aan het Graafschap. Door deze dreven loop je recht naar het dorp van Bornem voor een frisse pint op een gezellig terras. Of je wandelt naar de Abdij van Bornem, een plek van cultuur en erfgoed met een unieke oude bibliotheek. Je kan ook naar de oudste eendenkooi van Europa gaan kijken. Of fietsen naar de 16de eeuwse sluis tussen de Oude Schelde en de Schelde en van daaruit verder langs de machtige Schelde.

Vooraanzicht Kasteel d Ursel c Enidanc

Twee kastelen voor de prijs van een

Het Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde in Bornem is uniek, maar niet alleen! In deelgemeente Hingene vinden we een tweede exemplaar, met een volledig andere stijl en eigenheid. Het Kasteel d'Ursel is een statige residentie met een frivool trekje. Wie er al eens langskwam voor een van de vele exposities of evenementen die er plaatsvinden, kon genieten van de mooi gerestaureerde kamers van het kasteel. Het jaar door kan je van zonsopgang tot zonsondergang terecht in het park dat je met veel charme zal betoveren.

Park Kasteel d Ursel Mie De Backer bijgesneden Toerisme Scheldeland

Lentekriebels in het groen

Door de fleurige geelgeverfde gevels roept het Kasteel d'Ursel ongetwijfeld meteen lentekriebels bij je op. Maar vooral het innemende kasteeldomein zal je in elk van de vier jaargetijden ontzettend kunnen bekoren. Een aantal oude elementen van het park, waaronder een gerestaureerde neogotische kapel en een open tuinkamer omzoomd door wel 70 eiken, werden de voorbije jaren terug in ere hersteld. De afwisseling van grote grasvelden, waterpartijen en bosrijke paadjes maken van het park een bijzonder fijne plek om te wandelen, joggen of picknicken.

Bekijk het parkplan

Poort tot Klein-Brabant en de Durmevallei

Vanuit het kasteel van Bornem start je fietstocht in Klein-Brabant of langs de Durme. Zowel in Klein-Brabant als langs de Durme vind je 800 ha natuur. Deze natuur is de topattractie in het hart van het Rivierpark Scheldevallei.

Klein-Brabant

En in Klein-Brabant is veel meer te zien. Ga zeker eens langs bij:

  • Kasteel d’Ursel in Hingene, een prachtig hertogelijk paleis middenin een landschapstuin om te spelen, wandelen of picknicken. Vlakbij het kasteel op de Scheldedijk staat het zomerpaviljoen van de familie d’Ursel, De Notelaer. Zeker ook een omweg waard.
  • Mariekerke, een oud vissersdorpje aan de oever van de Schelde. Je kan er langsgaan in het Scheepvaart- en Visserijmuseum
  • Op de kade van Sint-Amands kijk je uit over ‘de mooiste bocht van de Schelde’. Ook Emile Verhaeren, een bekende dichter, vond dat. Hij ligt er begraven met zijn voeten in de Schelde.
  • In Park Fort Liezele staat een intact fort en je kan er sporten, een blote voetenpad volgen, een terrasje doen of een evenement meepikken.
  • Meer over Klein-Brabant: www.toerismekleinbrabant.be

Durmevallei

Ook de Durmevallei ligt op een boogscheut van het kasteel van Bornem. De getijden op de Durme zijn nog spectaculairder dan op de Schelde. Het verschil tussen hoogtij en laagtij is bijzonder groot. In de Durmevallei moet je zeker eens passeren in:

  • In Temse vertrekken tijdens het toeristisch seizoen de boottochten. Het Rivierpark Scheldevallei van op het water beleven is echt iets bijzonder. Geen waterrat, geen nood. Je kan hier als groep ook een toeristische treinrit door de streek reserveren. Of fiets zelf via de polders van Tielrode naar de Mirabrug.
  • De Mirabrug over de Durme is zo weg gelopen uit een postkaart. En in de Koolputten, naast de brug, heb je een topterras.
  • Vlak voor Lokeren stopt de getijden-Durme en gaat over in de Moervaart. Het stadscentrum is zeker een bezoek waard maar ook de natuurgebieden zoals het Molsbroek op een boogscheut van het centrum zijn prachtig.

Meer weten over de
toegangspoorten tot Rivierpark Scheldevallei