Kasteel van Wissekerke c Toerisme Vlaanderen

Kasteel van Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke, het dorp Bazel en de Polders van Kruibeke. Of één van de eerste neo-gotische kastelen in ons land, één van de mooiste dorpen van Vlaanderen en het grootste overstromingsgebied langs de Schelde. En dat allemaal op één plek. Een dag op stap vliegt hier voorbij … Evident is dit een uitstekende plek is om je bezoek aan het Rivierpark Scheldevallei te starten.

Foto © Toerisme Vlaanderen

Aan het hof van koningen én keizer

In de eerste helft van de 19de eeuw leefden in het kasteel van Wisserkerke Graaf Philippe Vilain XIIII en Sophie Louise Zoë barones de Feltz. Als je het kasteel bezoekt, kom je in hun wereld terecht. En die is bijzonder. Zij waren immers kind aan huis bij keizer Napoléon, bij koning Willem I van de Nederlanden en later ook bij Leopold I van België. Zij maakten van Wissekerke een hypermodern kasteel … voor hun tijd. Je kan het vandaag nog steeds zien, het loont de moeite!

In een leuk filmpje van Herita voor Open Monumenten, wordt een tipje van de sluier gelicht over het kasteel en enkele van haar markante bewoners... namelijk het dienstpersoneel van de adellijke heren en dames. Kijk hieronder even mee of ga zelf op ontdekking in de geheime gangen tijdens een uitgestippelde wandeling door de verschillende vertrekken van de burcht.

De gezelligheid van Bazel

Rond de kerk van Bazel vind je verschillende restaurants en terrasjes. Voor ieder wat wils en altijd gezellig. Daar zorgt het unieke decor van dit dorpje voor.

TOV Kruibeke De Polders 5 c TOV David Samyn

Poort tot de Polders van Kruibeke

Van het dorp en het kasteel is het maar een paar passen tot in de Polders van Kruibeke. Eén van de mooiste natuurgebieden langs de Schelde. Als je stil bent, zie je hier zelfs overdag reetjes lopen. Het gebied is meer dan 600ha groot. Je kan hier uren ronddwalen langs elzenbroekbossen, kreken, weidevogelgebied, slikken en schorren.

Op de Scheldedijk zie je aan de overzijde van de rivier al de industrie van Antwerpen. Met de Waterbus ben je op 17 minuten aan het Steen van Antwerpen. Of omgekeerd … En je mag je fiets mee aan boord nemen.

Van hieruit kun je ook naar Temse fietsen. Dan kom je langs het natuurgebied Schouselbroek en het Fort van Steendorp.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Lees meer

Meer weten over de
toegangspoorten tot Rivierpark Scheldevallei