Wandelen langs Donk Broek c Jasmine De Pauw 3

Wandelen langs Donk en broek

Winter of zomer, in elk seizoen is het gezellig op en rond Vlaanderens mooiste meer. Je kan varen, vissen, wandelen en fietsen langs het Donkmeer, één van dé toeristische toppers van Vlaanderen. Deze waterplas van ongeveer 86 hectare is ontstaan uit turfputten uit de 17de en 18de eeuw. Nadat de turf als brandstof werd ontgonnen, liepen de putten geleidelijk onder water. Het ommeland biedt je een fraaie brok Scheldenatuur met een rijke verscheidenheid aan landschappen: bossen, velden, plassen en moerassen.

De koudere maanden zijn ideaal voor een stevige wandeling of een etentje in één van de vele palinghuizen. ’s Zomers vind je hier verkoeling op de terrasjes langs het water, of op het water zelf, waar je kan bootjevaren of de overzetboot nemen naar de Eendenkooi. Die werd in 2019 grondig onder handen genomen in het kader van het natuurinrichtingsproject van de Vlaamse overheid. Het einddoel: een park waarin de natuur zich ten volle kan ontwikkelen, maar waar ook van alles te beleven valt, vooral voor jonge kinderen. Zo komt er onder meer een picknickplaats, een wilgentunnel, een vogelkijkhut, allerhande brugjes over het water en een pad door het natte gedeelte van het bos.

De aanleg van de aaidierenweide was al een eerste realisatie in deze heraanleg. Je kan er kennismaken met geitjes, konijntjes en zelfs een alpaca.

Vlakbij ligt het provinciaal domein Nieuwdonk waar surfers, zeilers en zwemmers hun hart kunnen ophalen.

Ijsvogel berlare

Praktisch

Knooppunten

1 2 9 11 10 31 30 29 28 14 15 7 1
Open in routeplanner
Afstand 10,2 km

Vertrekplaats

Onthaalpoort Donkmeer Berlare
Gratis parking. Volg de oever van het Donkmeer in zuidelijke richting tot je aan de Donklaan komt. Ga verder zuidwaarts, tot je na ongeveer 250 m aan de bushalte rechts een bruggetje kan oversteken.
Daar ligt knooppunt 1.

Meer info

Wandelnetwerk
Kalkense Meersen Donkmeer
toerisme@berlare.be
052 43 25 60

Kalkense Meersen Donkmeer kan je ontdekken op de wandelpaden. Honden zijn welkom aan de leiband.

Bekijk de route
Langs Donk en Broek

Brochure 'In het spoor van de Schelde'

Deze route vind je ook terug in de brochure 'In het spoor van de Schelde'. Die verzamelt alle fantastische hotspots in het natuurgebied Kalkense Meersen - Donkmeer. Wil je extra tips om het gebied te verkennen? Neem dan onze wandel- en fietsbrochure bij de hand. Hij werd helemaal geüpdatet en telt nu maar liefst 15 wandel-, fiets- en andere tips!

Haal jouw brochure gratis op in de toeristische dienst van Berlare, Laarne, Wetteren of Wichelen of in de onthaalpoort aan de oever van het Donkmeer. Je kan meteen op ontdekkingstocht in de prachtige natuur van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Een echte aanrader!

Meer wandelingen in
Kalkense Meersen Donkmeer