Fort Steendorp Sandra Koning c TOV

Cultuur en erfgoed

Al vroeg in de menselijke geschiedenis vestigden nederzettingen zich graag dicht bij water. En dat is doorheen de eeuwen niet veranderd. De vruchtbare gronden en de mogelijkheden voor handel en visserij maakten ook van de Scheldevallei een aantrekkelijke plek om te wonen. Dorpen en steden langs de Schelde hebben vaak een erg rijke geschiedenis die de moeite is om je in te verdiepen. Je snuift meteen de sfeer van lang vervlogen tijden op wanneer je een van de kastelen binnenstapt. En in de vele musea, groot of klein, leer je bij over een bijzonder thema dat typisch is voor onze streek.

Foto boven Fort Steendorp - Sandra Koning © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kasteel Laarne Bram Elewaut Toerisme Oost Vlaanderen

Historische kastelen

Drie kastelen langs de Schelde vormen de belangrijkste toegangspoorten tot de Scheldevallei: de kastelen van Laarne, Wissekerke (Kruibeke) en Bornem. Je kan er makkelijk parkeren en vindt er alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan de omliggende natuur. Het zijn onmiskenbare hoogtepunten wat betreft het erfgoed in de streek. Maar het zijn lang niet de enige! Er heel wat kastelen waarvan je er een aantal kan verkennen met de fiets via de Kastelenroute van toerisme Scheldeland.

Foto Kasteel van Laarne - Bram Elewaut © Toerisme Oost-Vlaanderen

Scheepvaartmuseum Baasrode David Samyn Toerisme Scheldeland

Nautisch erfgoed

Langs de druk bevaren waterlopen in de Scheldevallei waren ooit enkele grote scheepswerven actief. De ooit bloeiende scheepsbouw is niet meer, maar je kan sommige van de industriële sites wel nog bewonderen. Een ervan is de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven in Baasrode. Je kan er enkele historische schepen bezichtigen, net als de luxueuze herenwoning van voormalig scheepsbouwer Emiel Van Damme, de werkhuizen, loodsen en het enorme droogdok naast de Schelde waar aan de schepen werd gesleuteld.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Meer info
Boom EMABB 43 Noeveren David Samyn Toerisme Scheldeland

Beschermde stads- en dorpszichten

Aan de oevers van de rivier bevinden zich tal van lieflijke dorpjes. Sommigen daarvan zijn doorheen de eeuwen nauwelijks veranderd. Met wat fantasie lijkt het alsof de tijd hier stil is blijven staan. Zo kan je beschermde stads- en dorpszichten vinden in Dendermonde, Moerzeke (dorpsplein met omgeving), Baasrode (Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme), Sint-Amands (dorpskom), Sombeke (dorpskom), Waasmunster (dorpskom), Lokeren (stadskern), Bazel (dorpskom) in de woonkern aan het veer in Hemiksem en de wijk Noeveren in Boom. Neem zeker even de tijd om hier te letten op de gevels en snuif de sfeer op van weleer...

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Meer activiteiten
in Rivierpark Scheldevallei