Wandelen jaagpad David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen in Rivierpark Scheldevallei

Of het nu is langs het jaagpad met de rivierwind in je haren of in een van de vele natuurgebieden, wanneer je te voet de Scheldevallei verkent, raak je nooit uitgekeken!

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Hop, de natuur in

Dankzij de centrale ligging in het hart van Vlaanderen, bereik je de mooiste plekjes van Rivierpark Scheldevallei in no time zowel vanuit Gent, Antwerpen, Mechelen of Brussel.

Onze natuurgebieden zijn de geknipte locatie voor een frisse neus op zondagnamiddag, een minivakantie in eigen land of een groene uitbreiding van je citytrip. Om je alvast warm te maken, lijsten we voor elk van de natuurgebieden van Rivierpark Scheldevallei een aantal tips op voor wie de wandelschoenen uit de kast wil halen.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Ga op stap:

Kruibeekse Polders Kalkense Meersen Durmevallei Klein-Brabant Dendermonde Rupelstreek Damvallei
GR streekroute

Wandeling van het jaar

Wist je dat de wandeling van het jaar 2020 je helemaal onderdompelt in Rivierpark Scheldevallei? De Streek-GR Waas- en Reynaertland, die tijdens de Fiets- en Wandelbeurs van Grote Routepaden vzw in februari 2020 door een jury werd verkozen tot de mooiste wandeling in de Benelux, start in Lokeren en brengt je langs de Durme en de Schelde vooraleer ze naar het noorden afbuigt en na 175 kilometer eindigt in Hulst (Nederland). Tijdens het eerste deel van de route wandel je dwars door een aantal van onze natuurgebieden.

De route is volledig geel-rood bewegwijzerd en wordt ook beschreven in een mooie gids. Het traject werd na 20 jaar volledig vernieuwd en uitgebreid, met speciale aandacht voor de doortocht van de nieuwe natuurgebieden. Langs de wandeling houden de mythische dierenverhalen van Reynaert de Vos uit de 13e eeuw je gezelschap.

Meer info

Toegankelijkheid

De Scheldevallei is een fijne bestemming voor iedereen. Dankzij de vele verharde paden op en langs de dijken, zijn heel wat routes perfect geschikt om af te leggen met een rolstoel of kinderwagen. Op haar website Route.be geeft Toerisme Scheldeland tips en inspiratie voor een zorgeloze uitstap langs brede paden en met voldoende aangepaste parkeergelegenheid.

Picknickbank KBR Vilda

Even uitrusten?

Tijdens je wandeling even nood aan een rustpauze? Geniet van een heerlijke picknick of blijf gewoon eventjes zitten om te genieten van het uitzicht aan een van onze picknickplekjes die werden ingericht met het meubilair van Rivierpark Scheldevallei. Je herkent onze huisstijl aan het patroon van betonnen tegels.

Foto © Vilda

Bekijk alle plekjes
Blotevoetenpad Toerisme Vlaanderen

Modder tussen je tenen

Een leuke tip voor gezinnen zijn de verschillende blotevoetenpaden. Verspreid over Rivierpark Scheldevallei vind je langere en kortere paden waarbij je blote voeten geprikkeld worden door verschillende ondergronden: nat of droog, hard of zacht, van fijn zand over hobbelig grind tot boomstammen waarop je je evenwicht moet zoeken. Elk pad is anders maar allemaal sporen ze je aan om de natuurlijke materialen en de groene omgeving volop te beleven.

Foto © Toerisme Vlaanderen

Meer activiteiten
in Rivierpark Scheldevallei